poniedziałek, 11 marca 2019

Jajko poche ze smażonym jarmużem i chipsem z szynki parmeńskiej


Wspominałam już, że śniadanie jest dla mnie najważniejszym posiłkiem?
Nie lubię jednak rutyny i typowej kanapki z serem. Śniadanie powinno być takie, aby dawało powera na cały dzień. Ja więc stawiam na takie posiłki, które nie tylko dobrze smakują, ale cieszą i oko.
Fotogenicznym i obłędnie smacznym i zdrowym śniadaniem, które robię, gdy mam trochę więcej czasu rano jest jajko w koszulce w towarzystwie chipsu z szynki parmeńskiej i doprawionego, smażonego jarmużu z pieczarkami.

Składniki:


  • jajko w temp. pokojowej
  • 2 łyżki octu
  • garść jarmużu 
  • 3 pieczarki
  • 1/4 cebuli
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • szczypior
  • sól, pieprz świeżo mielony, tymianek

Przygotowanie:
  • Zagotuj ok litr wody w wyższym garnku. Jajko rozbij i wlej do miseczki. Do gotującej się wody dodaj ocet, zmniejsz delikatnie ogień i zamieszaj energicznie łyżką tworząc wir wodny. W sam środek wlej jajko i gotuj tak ok 2 minuty. Kiedy będzie gotowe białko będzie ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Odłóż na papier do odsączenia.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w paski, usuń grube łodygi z jarmużu. Podsmaż cebulę, dodaj pieczarki i jarmuż. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem.  Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę
  • Rozgrzej mniejszą patelnię, nie dodawaj tłuszczu. Wyłóż plastry szynki, obsmaż z dwóch stron do czasu uzyskania odpowiedniej chrupkości.
  • Posyp wszystko posiekanym szczypiorem, dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz