wtorek, 5 marca 2019

Buddha bowl z batatem i ciecierzycą

Wracając do tematów okołoazjatyckich... wiecie co jest wspaniałego w tamtejszych krajach? Dostępność fantastycznych, świeżych warzyw i owoców. Kiedy możesz iść na targ, poobmacywać papaję, powąchać limonki, czy pożonglować awokado przestajesz myśleć, że mięso jest Ci do czegokolwiek potrzebne. Kolory, smaki, dojrzałość tych składników sprawia, że chcesz je wszystkie wrzucić do jednej miski i spałaszować bez wielkiego przygotowania.
No i czemu nie?
Budda słynął z wystającego, najedzonego brzuszka. I tak też wygląda jego miska. Pełna pysznych, różnorodnych składników. No i nie wiem jak wy, ale ja lubię gościa. Jak on tak jadł i teraz tyle ludzi go wielbi,to może coś w tym jest! W końcu jesteś tym, co jesz. Zostań budddą, zjedź buddha bowl!

Składniki na 1 miskę:

  • garść ciecierzycy z puszki
  • garść świeżego szpinaku baby
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • garść ulubionych kiełków
  • 1/4 dużego awokado
  • 1/4 cukinii
  • 1/4 batata
  • 1/4 cebuli czewonej
  • sezam, czarnuszka
  • rozmaryn, papryka słodka, tymianek, pieprz, sól, chili, oliwa
  • papier do pieczenia
  • sos: łyżka miodu, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, pół, łyżeczki muszardy
Przygotowanie:
  • Wszystkie warzywa umyj i osusz.
  • Cukinię i batata pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Przełóż do miski, dodaj przyprawy, skrop oliwą. Piecz w 180 stopniach około 25 minut, do czasu, aż bataty będą miękkie. Do miski po warzywach wrzuć ciecierzycę, wymieszaj z pozostałościami przypraw.
  • Pomidorki przekrój w pół. Awokado pokrój w plastry.  
  • Sezam z czarnuszką wsyp na suchą patelnię, podpraż do zarumienienia. Uważaj, żeby ziarna się nie przypaliły.
  • Przygotuj sos - wymieszaj wszystkie składniki, dopraw. 
  • Gdy pieczone warzywa będą gotowe wyłóż wszystkie składniki po kolei w misce. Na koniec suche składniki skrop sosem miodowym, w razie konieczności dopraw solą i pieprzem, posyp sezamem i czarnuszką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz