sobota, 16 marca 2019

Quiche z burakiem, gruszką i wędzonym łososiem

W gotowaniu uwielbiam kombinowanie i mieszanie smaków. Zazwyczaj bierze się to stąd, że robię czystki lodówki lub stosuję zasadę zerowaste i staram się zużyć wszystko, co mam, bez konieczności wyprawy do sklepu. Wówczas powstają fajne, nieoczywiste połączenia.
Takie czyszczenie lodówki świetnie też sprawdzi się w daniach jednogarnkowych (tu pod garnkiem można wrzucić patelnię, blaszkę, naczynie żaroodporne), zupach, tartach itp.
Pozwoli wam to nie tylko na walkę z wyrzucaniem jedzenia, ale i zaoszczędzicie dużo pieniędzy i czasu nad obmyślaniem wymyślnych dań.

Moja propozycja z sytuacji lodówkowej na dziś: Quiche! A co w nim, to poniżej.


Składniki na tartę ok 28cm:


  • 1 duży ugotowany lub upieczony burak
  • 1 gruszka
  • pół małej cukinii
  • 75g łososia wędzonego/ pstrąga łososiowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietanki 30/36%
  • tymianek, sól, pieprz
  • ciasto: 150g zimnego masła, 250g mąki, 1 jajko, sól, łyżka zimnej wody



Przygotowanie:
  • Przygotuj ciasto - przesiej do miski mąkę, masło podziel na małe kawałki - dodaj do mąki razem z jajkiem, wodą i solą. Wyrób energicznie do powstania gładkiej konsystencji (w razie potrzeby dosyp mąkę). Utwórz kulę i schłodź min. godzinę w lodówce.
  • Nastaw piekarnik na 190 stopni
  • Cukinię i  obranego buraka pokrój w plastry, gruszkę w ósemkę, cebulę obierz i posiekaj w piórka. W miseczce roztrzep jajka, dodaj śmietankę, przypraw i wymieszaj.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na folii i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Ponakłuwaj ciasto i przykryj folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz około 15 minut.
  • Na podpieczony spód wyłóż wszystkie warzywa, gruszkę i poszarpanego na kawałki łososia. Przypraw. Zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika na około 20-30 minut - do momentu kiedy masa się zetnie, a warzywa będą wyraźnie upieczone.
  • Najlepiej smakuje w towarzystwie białego wytrawnego wina. Można podawać również ze świeżym szpinakiem bądź rukolą i posypać orzechem włoskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz