środa, 6 marca 2019

Polędwiczka na czerwonym winie



Ok. Było o marzeniach podróżniczych, teraz czas na kulinarne. Na co dzień gotowanie ograniczam do swojej kuchni, jednak pracę w gastronomii też mam już za sobą. Moim wielkim marzeniem jest stworzenie swojego miejsca z autorską kuchnią inspirowaną podróżami. Oczami wyobraźni widzę wystrój mojego małego lokalu, menu z alternatywnie parzonymi kawami, dużo roślin, drewna, natury. Widzę moje małe królestwo - kuchnię. Niewielką, bo nie będzie to ogromna restauracja, ale w której jest energia, pasja i miłość do jedzenia.
Od czasu do czasu robię w domu dania, które być może chciałabym kiedyś podawać nieznajomym, robiąc ich dzień udanym. Jednym z nich jest ta polędwiczka. Marynowana na  chilijskim czerwonym winie Alpaca (!) Carmenere Reserva z dodatkiem rozmarynu, pietruszki... podawana na skarmelizowanej czerwonej cebuli z suszonymi pomidorami a do tego podpieczona cukinia i pieczarki. Jedlibyście?

Składniki:

  • 250 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 cebula czerwona
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka dobrego keczupu
  • 5 suszonych pomidorów
  • garść rodzynek
  • 1 cukinia
  • kilka małych pieczarek
  • przegotowana woda
  • 2 łyżki masła 
  • suszone: rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • garść natki pietruszki
  • szczypior do wykończenia
Przygotowanie:

  • Polędwiczkę umyj, osusz i oczyść z żyłek. Nasmaruj dokładnie keczupem, rozmarynem, zalej sosem sojowym, popierz świeżo mielonym pieprzem. Zalej winem.  Dodaj posiekaną pietruszkę Odstaw do lodówki na około godzinę pod przykryciem (jeśli mięso nie jest całe pokryte marynatą, obróć je  na drugą stronę w połowie marynowania)
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię, rozpuść masło i smaż cebulę wraz z czosnkiem do przeszklenia. Zalej połową marynaty z mięsa. Podsmaż do wyparowania alkoholu i redukcji płynu. Przesuń cebulę na bok, podkręć ogień i ułóż na środku polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony około 1-2 minut. Dalej wylej resztę wina, odparuj alkohol. Podlej mięso niewielką ilością wody. Dorzuć pokrojone w paski pomidory i rodzynki. Duś pod przykryciem około 20 minut. W czasie duszenia w razie potrzeby dolej wody, powinna powstać skarmelizowana cebulka w delikatnym winnym sosie. Jeśli jest zbyt płynne,  w celu redukcji gotuj chwilę bez przykrycia. Polędwiczkę obróć w połowie duszenia na drugą stronę.
  • W międzyczasie pokrój cukinię w talarki, a większe pieczarki w połówki. Skrop obficie oliwą, przypraw tymiankiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 15-20 minut.
  • Gotowe mięso pokrój na plastry, wyłóż na cebulce z pomidorami, polej resztą sosu. Wokół ułóż cukinię i pieczarki.

Sos winny to sztos! Mówię wam! 
Używajcie dobrej jakości wina, takie, które z chęcią wypijecie, jak zostanie wam po gotowaniu 3/4 butelki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz