niedziela, 17 marca 2019

Muffiny owsiane z bananem i jabłkiem

Ostatnio dużo Wam pisałam o tym jak ważne są dla mnie śniadania. Nie wspomniałam jednak, że nawet najlepsze śniadanie nie będzie tak smaczne, jak jedzone w towarzystwie. 
Uwielbiam te leniwe soboty, kiedy można poświęcić więcej czasu na przygotowanie, a później wspólne spałaszowanie tego wszystkiego. Zgadnijcie, co najszybciej znika ze stołu?
Słodkości! Nie ma nic lepszego na dobry początek dnia niż świeżo upieczone bułeczki lub zdrowe muffinki z gorącą kawą, a w moim przypadku ulubionym sokiem. 

Składniki (na 9 muffinek):

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 1 dojrzały banan
  • pół startego jabłka
Przygotowanie:
  • Nastaw piekarnik na 180 stopni
  • Przesiej mąkę do miski, dodaj wszystkie suche składniki - wymieszaj.
  • W drugiej miseczce rozgnieć banana na miazgę, dodaj jajko, olej, mleko, jabłko - wymieszaj i dodaj do suchych składników. Dokładnie wymieszaj do momemntu pozbycia się śladów mąki.
  • Przełóż  masę do papilotek na ok 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut.
Jak widzicie te muffinki zawierają dużo dobrych, zdrowych składników. Są ciekawą alternatywą śniadaniową i idealną przekąską na pogaduchy z koleżanką. I co najważniejsze, przygotujecie je w niecałe 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz