Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 200 g cukru
- 2 jajka
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 banany
- 60 ml jogurtu naturalnego
- 150 g miękkiego masła
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
Krem:
- 50 g masła
- 100-150 g cukru pudru
- 130 g serka typu philadelphia*
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 165 stopni.
- Mąkę wraz z proszkiem, sodą i solą przesiej do miski.
- Banany rozgnieć na gładko. Ubij masło z cukrem do białości. Miksując, dodaj po jajku. Następnie dodaj jogurt, sok z cytryny i banany, zmiksuj na niskich obrotach.
- Połącz suche składniki z masą bananową. Dokładnie wymieszaj.
- Spód małej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki nasmaruj tłuszczem. Wylej równomiernie ciasto. Piecz około 50 minut do momentu suchego patyczka.
- Na gotowe, wystudzone ciasto wyłóż krem, posyp kakao.
Krem:
- Utrzyj masło z cukrem, dodaj serek i cytrynę. Zmiksuj do otrzymania gładkiej konsystencji.
* serek philadelphia można zamienić jakimkolwiek innym naturalnym serkiem kanapkowym typu łaciaty lub milandia (z biedronki)
Mam słabość to takich ciast :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń