sobota, 18 marca 2017

Ciasto bananowe z kremem philadelphia

Po półrocznej przerwie w gotowaniu wciąż odczuwam niedosyt i mam wewnętrzną potrzebę przebywania w kuchni. "Wakacje" jeszcze bardziej utwierdziły mnie w tym, że gotowanie czy pieczenie jest dla mnie formą relaksu, ale byłoby bez sensu gdybym robiła to tylko dla siebie. Uwielbiam sprawiać, że kogoś żołądek jest szczęśliwy :).  A czym innym uszczęśliwić łasucha jak nie ciastem? Tak więc powstał bananowiec!


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 banany
  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
Krem:
  • 50 g masła
  • 100-150 g cukru pudru
  • 130 g serka typu philadelphia*
  • łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:

  • Nastaw piekarnik na 165 stopni.
  • Mąkę wraz z proszkiem, sodą i solą przesiej do miski.
  • Banany rozgnieć na gładko. Ubij masło z cukrem do białości. Miksując, dodaj po jajku. Następnie dodaj jogurt, sok z cytryny i banany, zmiksuj na niskich obrotach. 
  • Połącz suche składniki z masą bananową. Dokładnie wymieszaj. 
  • Spód małej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki nasmaruj tłuszczem. Wylej równomiernie ciasto. Piecz około 50 minut do momentu suchego patyczka.
  • Na gotowe, wystudzone ciasto wyłóż krem, posyp kakao.
Krem:
  • Utrzyj masło z cukrem, dodaj serek i cytrynę. Zmiksuj do otrzymania gładkiej konsystencji.

* serek philadelphia można zamienić jakimkolwiek innym naturalnym serkiem kanapkowym typu łaciaty lub milandia (z biedronki)

2 komentarze:

  1. Mam słabość to takich ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń