piątek, 24 marca 2017

Marchewkowe muffiny z kremem



    Normalni ludzie w moim wieku idą w piątek na imprezę. Ja nie jestem do końca normalna.. w piątek po pracy otwieram lodówkę i szukam składników na coś słodkiego. Dziś wpadła mi w oko marchewka, tak więc nie mogło być nic innego jak ciasto marchewkowe. Tym razem w postaci muffinek udekorowanych moim ulubionym kremem na bazie serka philadelphia.


    Składniki
    • 1 i 3/4 szklanki mąki
    • 1/3 szklanki oleju
    • pół szklanki jogurtu naturalnego
    • 3/4 szklanki mleka
    • 2 jajka 
    • 2 duże marchewki
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki sody
    • łyżeczka cynamonu
    • szczypta soli


    krem:

    • 125 g masła
    • 160 g serka typu philadelphia
    • 1-2 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    Przygotowanie:
    • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
    • Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem, sodą i solą. W drugiej misce dokładnie wymieszaj jajka, olej, jogurt i mleko. Połącz suche składniki z mokrymi.
    • Zetrzyj na średnich oczkach marchewkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj dokładnie. W razie potrzeby dodaj mleka.
    • Piecz ok 20-25 minut do suchego patyczka.
    • W międzyczasie przygotuj krem - masło utrzyj do białości z cukrem, dodaj serek i cytrynę. Zmiksuj do połączenia. Odstaw do lodówki
    • Gotowe i schłodzone muffinki udekoruj kremem.

    2 komentarze: