środa, 29 maja 2019

Pavlova

Tort bezowy to coś, na co mam ochotę tylko latem. Połączenie słodyczy bezy, kwaśności świeżych sezonowych owoców i delikatnego serowego smaku mascarpone musi być idealne.
Beza nie taka trudna jak ją malują ;)


Składniki:

  • 300 g cukru
  • 6 białek 
  • sok z połowy cytryny lub łyżka octu winnego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • owoce 


Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Dla ułatwienia odrysuj sobie na papierze okrąg o średnicy ok 18-20 cm.
  • Białka ubij w misce (nie do całkowitej sztywności), następnie nadal ubijając dodawaj łyżka po łyżce cukier do momentu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. 
  • Dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie. Przełóż masę na odrysowany okrąg, szpatułą uformuj efektowne zawijasy. 
  • Wsadź do pieca i od razu obniż temperaturę do 100 stopni (lub 120 jeśli Twój piekarnik "nie dopieka"). Susz około 2,5h. 
  • Przygotuj krem - ubij śmietankę, następnie na mniejszych obrotach dodaj mascarpone i cukier puder, ubij razem do uzyskania ładnego kremu.
  • Gotową bezę przełóż na paterę,  wyłóż krem, udekoruj świeżymi owocami.
Smacznego!

Moja patera na zdjęciu jest już w połowie zjedzona i to jej mniejsza wersja  - a raczej kawałek.
Patera by Craft Woodwork 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz