wtorek, 21 maja 2019

Pieczony dorsz na tabbouleh z miętowym pesto

Maj w tym roku jest wyjątkowo dziwny.  Mróz, deszcz, a teraz nagle żar z nieba. Nie ukrywam, że to ostatnie jak najbardziej mi odpowiada, szczególnie, że można w końcu wyskoczyć na miejski piknik z koszem pod pachą.
Wysokie temperatury alarmują - ZARAZ LATO ! A jak lato, to mój parapet zastawiony jest świeżymi ziołami, z lodówki wyskakują cytrusy, a żołądek mówi - daj mi coś lekkiego. To daję. Tabbouleh - arabską sałatkę na bazie świeżych ziół, kaszy bulgur i warzywnych dodatków. W połączeniu z orzeźwiającym miętowym pesto i pieczonym dorszem to dla mnie strzał w dziesiątkę na letnie, ciepłe dni.


Składniki:

  • polędwica z dorsza
  • 100 g kaszy bulgur
  • 4 rzodkiewki
  • 3 małe pomidory
  • pół świeżego ogórka
  • pęczek natki pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • garść listków kolendry
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 papryczki chili
  • 6 łyżek oliwy
  • pół łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
pesto:
  • kilka gałązek mięty
  • garść natki pietruszki
  • garść prażonych orzeszków
  • 40g parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Przygotuj tabbouleh - ugotuj kaszę w połowie czasu wskazanego przez producenta (kasza będzie twardawa, ale gdy wchłonie soki z dressingu będzie miała idealną strukturę), wszystkie pozostałe składniki pokrój w drobna kostkę, zioła drobno posiekaj. Wymieszaj wszystko razem z odcedzoną i wystudzoną kaszą. Dodaj sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Zostaw w lodówce do przegryzienia na min. pół godziny.
  • Wszystkie składniki pesto przełóż do malaksera. Zblenduj na gładką pastę. W razie potrzeby dopraw.
  • Nastaw piekarnik na 190 stopni. Poporcuj dorsza i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw pieprzem, solą i posmaruj odrobiną przygotowanego wcześniej pesto. Piecz ok. 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz