piątek, 3 maja 2019

Pieczone żeberka z karmelizowanymi warzywami

Czy wy też tak macie, że nachodzi was ochota na domowe smaki, przypominające czasy dzieciństwa?
Ja mam tak non stop! Możliwe, że jest to spowodowane dominującym orientem w mojej kuchni, a przecież nic tak nie wodzi za nos, jak typowy niedzielny zapach gotującego się rosołu u sąsiada.
Moim smakiem, który wyniosłam z domu są zdecydowanie żeberka, koniecznie pieczone i koniecznie podawane z ziemniakami. A do tego wiadomo, warzywka.
Podrasowałam nieco rodzinne wspomnienia i gotowaną marchewkę zamieniłam na jej karmelizowaną wersję. W takim daniu nie ma co liczyć kalorii, dlatego puree podkreśliłam duuużą ilością masełka.


Składniki (ok 3 porcje)

  • 750 g żeberek
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszka
  • koperek
  • oliwa
  • łyżka miodu
  • pół kostki masła
  • natka pietruszki
marynata:
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki keczupu
  • łyżka miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka oregano
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:
  • Posiekaj drobno czosnek.Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Żeberka pokrój wzdłuż kości, nasmaruj marynatą i odstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Nastaw piekarnik na 190 stopni.  Naczynie żaroodporne skrop oliwą i wyłóż na nie zamarynowane żeberka. Wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem ok 1,5 godziny, od czasu do czasu podlewaj mięso wytopionym tłuszczem. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze ok 20 minut do momentu skarmelizowania. 
  • Ok pół godziny przed końcem pieczenia żeberek obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości, odlej wodę i postaw jeszcze chwilę na małym płomieniu, aby odparowały. Dodaj 2-3 łyżki masła, posiekany koperek i wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę.
  • W międzyczasie obierz i pokrój marchewki wraz z pietruszką w paski, wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj al dente (ok 5-7 minut). Odcedź. Na patelni rozpuść łyżkę masła z miodem, dodaj warzywa i posiekaną natkę pietruszki - podsmaż do skarmelizowania. W razie potrzeby dopraw pieprzem i solą.
Gotowe! Wszystkie składniki koniecznie podawaj ciepłe. Mam nadzieję, że przywołałam miłe wspomnienie z dzieciństwa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz