Dobór barw i podstawowych smaków wytworzył coś takiego.
Delikatna pierś z kurczaka zapiekana w cytrusowym sosie, na słonej chrupiącej szynce, a do tego różyczki z grillowanej cukinii i marchwi w ziołach i lemon curd z płatkami chili.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka*
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- 4 plastry szynki parmeńskiej
sos do kurczaka
- 2 szalotki
- 2 łyżki soku z cytryny
- szklanka bulionu drobiowego
- 2 ząbki przeciśniętego czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- opcjonalnie sól
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- łyżka masła
warzywa
- mała marchew
- mała cukinia
- zioła prowansalskie, oliwa, sól
lemon curd:
- sok z 1 cytryny
- 3 żółtka
- łyżka masła
- 80 g cukru
- 1/4 łyżeczki płatków chili
*można użyć 4-5 polędwiczek drobiowych
Przygotowanie:
- Pierś pokrój w 4 cieńsze paski, wymieszaj z przyprawami i smaż na rozgrzanej patelni na większym ogniu ok 2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wymieszaj bulion z cytryną, czosnkiem, chili i solą. Posiekaj szalotkę i zeszklij na niższym ogniu na patelni po kurczaku, dodaj bulion. Gotuj ok 10 minut, tak aby płyn zredukował się mniej więcej o 1/3 swojej objętości. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu ok pół minuty. Sos nie może się zagotować.
- Gotowy sos przelej do naczynia z kurczakiem. Wstaw do piekarnika na ok 8-10 minut.
- W międzyczasie wykrój obieraczką długie paski z cukinii i marchwi, wymieszaj z przyprawami oraz oliwą. podsmaż krótko na patelni grillowej.
- Szynkę parmeńską podsmaż z 2 stron na suchej patelni. Powinna być chrupiąca jak chips.
- Aby przygotować lemon curd wymieszaj w garnku sok z żółtkami oraz cukrem. Podgotuj cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką do jajek. Do gorącej masy dodaj masło i gotuj jeszcze chwilę mieszając. Masa powinna stać się gęsta jak krem, dodaj wówczas chili. Wykładaj w postaci kropek.