czwartek, 30 listopada 2017

Ziołowo-cytrynowy kurczak na parmeńskim chipsie

Zazwyczaj mam w głowie smaki, coś kombinuję, łączę, smakuję, aż wreszcie gotuję i próbuję to jakoś sensownie ułożyć. Tym razem było inaczej. Miałam w głowie obraz talerza, ułożenie.. lecz brakowało najważniejszego - składników.
Dobór barw i podstawowych smaków wytworzył coś takiego.
Delikatna pierś z kurczaka zapiekana w cytrusowym sosie, na słonej chrupiącej szynce, a do tego różyczki z grillowanej cukinii i marchwi w ziołach i lemon curd z płatkami chili.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka*
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
sos do kurczaka
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • opcjonalnie sól
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • łyżka masła
warzywa
  • mała marchew
  • mała cukinia
  • zioła prowansalskie, oliwa, sól
lemon curd:
  • sok z 1 cytryny
  • 3 żółtka
  • łyżka masła
  • 80 g cukru
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
*można użyć 4-5 polędwiczek drobiowych

Przygotowanie:

  • Pierś pokrój w 4 cieńsze paski, wymieszaj z przyprawami i smaż na rozgrzanej patelni na większym ogniu ok 2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Wymieszaj bulion z cytryną, czosnkiem, chili i solą. Posiekaj szalotkę i zeszklij na niższym ogniu na patelni po kurczaku, dodaj bulion. Gotuj ok 10 minut, tak aby płyn zredukował się mniej więcej o 1/3 swojej objętości. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu ok pół minuty. Sos nie może się zagotować. 
  • Gotowy sos przelej do naczynia z kurczakiem. Wstaw do piekarnika na ok 8-10 minut.
  • W międzyczasie wykrój obieraczką długie paski z cukinii i marchwi, wymieszaj z przyprawami oraz oliwą. podsmaż krótko na patelni grillowej. 
  • Szynkę parmeńską podsmaż z 2 stron na suchej patelni. Powinna być chrupiąca jak chips.
  • Aby przygotować lemon curd wymieszaj w garnku sok z żółtkami oraz cukrem. Podgotuj cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką do jajek. Do gorącej masy dodaj masło i gotuj jeszcze chwilę mieszając. Masa powinna stać się gęsta jak krem, dodaj wówczas chili. Wykładaj w postaci kropek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz