Dzisiejszy efekt eksperymentu to kurczak w wersji azjatyckiej w towarzystwie słodyczy pomarańczy, ostrości chili i świeżości imbiru.
Składniki:
- duża pierś z kurczaka
- pół papryki czerwonej
- 1/4 ugotowanego małego brokułu
- ugotowany ryż
- łyżka mąki
marynata:
- 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- łyżka startego imbiru
- ząbek przeciśniętego czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu chili
- 2 łyżki syropu klonowego/miodu
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki sezamu
Przygotowanie:
- Kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj do kurczaka, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.
- Rozgrzej patelnię, podsmaż zamarynowanego kurczaka razem z pokrojoną w paski papryką. Kiedy będzie już prawie zrobiony, wlej marynatę i podsmaż jeszcze chwilę. Mąkę wymieszaj z odrobiną ciepłej wody, aby uniknąć grudek. Dodaj do kurczaka i wymieszaj energicznie. Sos powinien zgęstnieć i być jednolity. Na koniec dodaj małe różyczki brokułu.
- Podawaj z ryżem lub kaszą. Ciesz się pomarańczowo-imbirowym smakiem z nutką ostrości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz