piątek, 3 marca 2017

Brownies z polewą karmelową i preclami

Jak to mówią - Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Co może być lepszego od brownies pełnego czekolady?
Brownies z karmelem i słonymi preclami!

Składniki:

  • 220 g masła
  • 180 g brązowego cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka 
  • 125 g mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2  łyżki ciemnego kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

karmel:
  • szklanka brązowego cukru
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 25 g masła
  • szczypta soli
precle


Przygotowanie:
  • Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  • Na parze: Masło rozpuść w garnku, dodaj czekoladę - wymieszaj. Dodaj cukier i wanilię, wymieszaj do rozpuszczenia. 
  • Przełóż do miski, miksuj dodając jajka (jedno po drugim, nie na raz).
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj do połączenia.
  • Przełóż do blaszki, wyłożonej papierem. Piecz ok 30 minut.
  • Gotowe, lekko wystudzone ciasto polej polewą. 

Polewa: 
  • Wsyp cukier do rondla o szerszym dnie. Rozpuść na małym ogniu. Gdy już się rozpuści, dodaj śmietankę i masło. Dokładnie wymieszaj. Odstaw z ognia, mieszaj jeszcze przez kilka minut.
Gdy karmel trochę ostygnie, wyłóż na ciasto precle.




2 komentarze:

  1. Kocham brownie! A w takiej wersji? Niebo :) Brakuje tu tylko masła orzechowego.
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń