czwartek, 16 marca 2017

Koszyczki z jajkiem, pieczarkami i szynką szwarcwaldzką


Wyznaję zasadę, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Mimo codziennego, porannego pośpiechu warto zadbać by było pełnowartościowe, dość sycące i dające energię na działanie w nowym dniu. Lubię jak jedzenie zachęca prócz smaku również wyglądem. Takie właśnie są chlebowe koszyczki z szynką i jajkiem. Można do nich dodać co tylko lubicie. Ich przyrządzenie zajmuje około 20 minut, z czego 15 siedzą w piec. W tym czasie możesz ogarnąć mejkap czy wygrać zaciętą walkę z węzłem krawata. 


Składniki:
  • 3-4 kromki chleba*
  • 2 małe jajka
  • 2 pieczarki
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej**
  • szczypior
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • pół plastra żółtego sera
*może być czerstwy, tostowy
** parmeńska/boczek/co lubicie


Przygotowanie:
  • W przypadku zwykłego chleba, odkrój skórkę, by kromka tworzyła prostokąt. Rozwałkuj na płasko. Dwoma (lub jedną, gdy jest duża) kromkami wypełnij sztywną formę na muffiny (blacha lub tekturowe twarde papiloty), tak aby dno i boki były całkowicie wypełnione.
  • Pieczarki pokrój w plastry, podsmaż chwilę na maśle.
  • Na suchej patelni podsmaż z obu stron szynkę. Lekko podsmażoną ułóż na skos w formie. Na to połóż po 3-4 plastry pieczarek, wlej jajko, przypraw. Ser pokrój drobno, posyp koszyczek.
  • Zapiekaj około 15 minut. Na końcu posyp posiekanym szczypiorkiem.
  • Do koszyczków można włożyć cokolwiek lubimy, dobrze sprawdzą się również suszone pomidory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz