czwartek, 16 marca 2017

Eklery polane czekoladą z kawałkami karmelizowanych orzechów

Słodkości nigdy nie za wiele. Na Tłusty Czwartek wyłamałam się z pączkowego szaleństwa i postawiłam na delikatniejsze eklerki. Mimo, że przepis wydaje się długi i pracochłonny, wszystko robi się dość sprawnie. W efekcie otrzymacie rozpływające się w ustach eklerki w polewie czekoladowej i z orzechami w kamelu.



Składniki:

ciasto parzone:
  • 120 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 5 małych jajek
  • szczypta soli

krem patissiere:
  • 600 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 5 dużych żółtek
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii

polewa:
  • 100 ml śmietanki
  • 100 ml mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50g masła

karmel
  • duża garść orzechów laskowych (więcej niż 100g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/5 szklanki wody
  • 100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Ciasto
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Wodę i masło umieść w garnku. Rozpuść. Do gotującej się wody wsyp sól i mąkę, mieszaj energicznie do powstania gęstej,odchodzącej od brzegów garnka masy. Ostudź. Do letniej masy dodawaj, wolno miksując, po 1 jajku. Gotowy krem przełóż do szprycy z szeroką końcówką gwiazdką. Wyłóż na papier do pieczenia, zachowując odstępy (pamiętaj, że ciasto sporo urośnie). Piecz ok 20 minut. Wystudź. Przekrój na połówki.
  • W międzyczasie przygotuj krem.
Krem
  • Mleko podgrzej z ziarnami wanilii. Doprowadź do wrzenia i odstaw na bok. W międzyczasie ubij żółtka z cukrem na gładką białą masę. Dodaj mąkę i zmiksuj. Dodaj część gorącego mleka. Zmiksuj. Masę dodaj do reszty mleka, wymieszaj dokładnie i zagotuj. Mieszaj do momentu zgęstnienia.
  • Gotowy krem przykryj folią (tak, aby dotykał powierzchni kremu) i odstaw do całkowitego wystudzenia. Później około godziny w lodówce.

Polewa czekoladowa
  • Podgrzej na parze śmietankę z masłem, dodaj czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
Karmelizowane orzechy:

  • Orzechy wyłóż na blaszce na papierze do pieczenia. Podpiecz 5-7 minut w 180 stopniach (łatwiej odejdzie brązowa skórka, w przypadku obranych orzechów podpraż na patelni). Zdejmij skórkę i podziel orzechy na 2-4 części.
  • Cukier przesyp do szerokiego naczynia z płaskim dnem. Dodaj wodę, wymieszaj. Gotuj (już nie mieszając) do uzyskania złotawego koloru. Zdejmij z palnika, śmietankę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wrzuć orzechy, wymieszaj. Podgotuj jeszcze chwilę mieszając. Wystudź.
Gdy wszystko będzie gotowe, ciasto przekrój na połówki, wypełnij za pomocą szprycy kremem i przykryj. Wierzch polej czekoladą a na nią (najlepiej jak trochę stężeje) wyłóż orzeszki. Eklery najlepiej smakują, gdy są trochę schłodzone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz