Pad thai. Bo mało gdzie można dostać takie, jakie być powinno.
Składniki:
- 100 g chińskiego makaronu błyskawicznego/ryżowego
- 3 ząbki czosnku
- duża pierś z kurczaka
- 2 jajka
- szklanka kiełków fasoli mung
- 2 cebule dymki (+ szczypior do dekoracji)
- garść kolendry
marynata do mięsa:
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- pół papryczki chii
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka sosu sojowego
- skórka z limonki
sos
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu z limonki
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sriracha
- łyżka gęstej pasty z tamaryndowca
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj i pokrój na mniejsze kawałki, przygotuj marynatę - orzeszki utrzyj w moździerzu, dodaj resztę składników. Natrzyj kurczaka i odstaw do lodówki.
- Zagotuj wodę, zalej makaron i trzymaj pod przykryciem, aż będzie średniomiękki.
- Wymieszaj wszystkie składniki na sos w miseczce
- Rozgrzej woka, podgrzej oliwę dodaj czosnek i posiekaną w cienkie paski cebulę. Zeszklij, dodaj kurczaka i podsmaż 2 minuty. Rozbełtaj w miseczce jajka, dodaj do kurczaka i podsmaż cały czas mieszając przez minutę. Dodaj gotowy makaron i smaż mieszając ok 2 minuty. Dodaj sos, wymieszaj i podsmaż kolejne 2 minuty. Ściągnij z ognia.
- Dodaj kiełki, szczypior, wymieszaj. Gotowy pad thai posyp rozgniecionymi orzeszkami.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń