wtorek, 28 czerwca 2016

Zielone tajskie curry z kurczakiem

Raz na rok dostaję magiczną paczkę ze wspaniałościami z Azji. Pasty curry, przyprawy świata, mąki, makarony. Trochę dar dla powodzian. Ale jaki! Przez 2 lata zużyłam może 1/5 tych podarków, tak więc czas na dietę orientalną.

Składniki:
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 4 liście limonki
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • pół papryki
  • kolendra
Przygotowanie:
  • Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij, dodaj imbir, posiekaną drobno trawę cytrynową i pastę curry. Podsmaż mieszając ok 30 sekund. Dodaj mleko i bulion. Wszystko wymieszaj, dodaj sos rybny, cukier sok z limonki. Wymieszaj i podgotuj chwilę. 
  • Umyj i pokrój kurczaka na małe kawałki, paprykę w cienkie paski. Przełóż na patelnię, dodaj liście limonki. Wymieszaj i gotuj ok 10 minut. Mięso powinno być soczyste.



Smacznego!

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Pad thai z kurczakiem

Pogoda nie oszczędza. W tak ciepłe dni nie chce się zbyt wiele, a już na pewno nie chce się stać w dusznej kuchni nad rozgrzaną patelnią. Na upały jedyna rada. Stir-fry. Pyszne, aromatyczne, pełne koloru potrawy, które robi się w 15 minut.

Pad thai. Bo mało gdzie można dostać takie, jakie być powinno.

Składniki:

  • 100 g chińskiego makaronu błyskawicznego/ryżowego 
  • 3 ząbki czosnku
  • duża pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • szklanka kiełków fasoli mung
  • 2 cebule dymki (+ szczypior do dekoracji)
  • garść kolendry

marynata do mięsa:

  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • pół papryczki chii
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka sosu sojowego
  • skórka z limonki

sos

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu z limonki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • łyżka gęstej pasty z tamaryndowca


Przygotowanie:

  • Kurczaka umyj i pokrój na mniejsze kawałki, przygotuj marynatę - orzeszki utrzyj                     w moździerzu, dodaj resztę składników. Natrzyj kurczaka i odstaw do lodówki.
  • Zagotuj wodę, zalej makaron i trzymaj pod przykryciem, aż będzie średniomiękki.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na sos w miseczce
  • Rozgrzej woka, podgrzej oliwę dodaj czosnek i posiekaną w cienkie paski cebulę. Zeszklij, dodaj kurczaka i podsmaż 2 minuty. Rozbełtaj w miseczce jajka, dodaj do kurczaka i podsmaż cały czas mieszając przez minutę. Dodaj gotowy makaron i smaż mieszając ok 2 minuty. Dodaj sos, wymieszaj i podsmaż kolejne 2 minuty. Ściągnij z ognia.
  • Dodaj kiełki, szczypior, wymieszaj. Gotowy pad thai posyp rozgniecionymi orzeszkami.
Smacznego!

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Risotto z kurkami na białym winie

Pretekst do otwarcia butelki wina? Risotto.  ;)

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • 100 g startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki


Przygotowanie:

  • Oczyść kurki, pokrój na mniejsze kawałki.
  • Rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj ryż i wymieszaj tak, aby każde ziarno było pokryte oliwą. Dolej wina, wymieszaj- odparuj alkohol. Dodaj kurki. Następnie wlewaj stopniowo gorący bulion (po pół szklanki) - wymieszaj i czekaj z następną partią do całkowitego wchłonięcia płynu. Gotowanie zajmie ok 20 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Ryż powinien być ugotowany al dente.
  • Gotowy ryż zdejmij z ognia, dodaj parmezan i masło. Wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Na końcu dodaj pietruszkę. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego... i na zdrowie!

sobota, 11 czerwca 2016

Polędwiczka w sosie pieczarkowym

Mięso. Poprawia znacznie lepiej humor niż czekolada.
Przedstawiam propozycję na świnkę.


Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • ok 5 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżeczka miodu
  • 80 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki whiskey
  • sól, pieprz, tymianek, papryka ostra
  • łyżka masła



Przygotowanie:
  • Polędwiczkę oczyść z żyłek, umyj i osusz. Pokrój na 1,5 cm paski. Przypraw solą, pieprzem, papryką tymiankiem. Podsmaż na rozgrzanej patelni z obu stron.
  • Cebulę zeszklij na maśle, dodaj sprasowany czosnek i pokrojone pieczarki. Podsmaż  3-5 minut. Wymieszaj z musztardą i miodem. Przypraw tymiankiem.  Połącz z polędwiczką, wlej whiskey i odparuj.
  • Dodaj śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj do zgęstnienia sosu.
  • Podawaj z zieleniną i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego! ;)

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Mus czekoladowy z whiskey i mango

Poniedziałki bywają mało litościwe. Dla przedłużenia błogiego stanu weekendu proponuję czekoladę w towarzystwie whiskey i słodkiego orzeźwiającego mango.

Składniki (ok 3 kieliszki musu):

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki whiskey
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki zaparzonej mocnej kawy 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 duże jajka
  • 100 ml śmietanki 30/36%
  • 1 mango 

Przygotowanie:
  • Czekoladę i masło rozpuść na parze, dodaj kawę i whiskey - wymieszaj. Ostudź. W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka z 2 łyżkami cukru - rozgrzej na parze (tylko do momentu rozpuszczenia cukru). Połącz żółtka z czekoladą. W międzyczasie obierz i pokrój mango - zblenduj, przełóż do garnka i podgrzej do zagotowania - wystudź.
  • Ubij na sztywno białka, pod koniec dodaj 2 łyżki cukru. Ubitą pianę wymieszaj z czekoladą do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • Ubij śmietankę i wymieszaj z masą czekoladową. Gotowy mus wyłóż na pulpę mango. Wierzch można udekorować dodatkowo bitą śmietaną.
  • Schłodź w lodówce ok 2 h
Smacznego!

niedziela, 5 czerwca 2016

Domowy burger

Dużo się dzieje. Za dużo. 
A rodzice mówili jedz mięso, będziesz silna.
To jem.

Wołowy burger na śniadanie. Tata byłby dumny.

Składniki:

  • 150 g mięsa mielonego wołowego 
  • duża ulubiona bułka
  • szczypta czosnku w proszku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka muszardy
  • łyżeczka tymianku
  • pomidor
  • cebula czerwona 
  • sałata
  • 2 korniszony
  • sosy: majonez, łyżka musztardy i łyżka miodu
  • odrobina oliwy
Przygotowanie:
  • Mięso przypraw solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem. Dodaj oliwę i musztardę. Wymieszaj i uformuj kulę - rozgnieć na płasko (ok 1,5 cm grubości). Usmaż na rozgrzanej patelni z obu stron.
  • Przygotuj sos musztardowo-miodowy. Spód bułki wysmaruj łyżką majonezu - dopieprz, dalej sałata, mięso, dodatki. Górną część nasmaruj sosem miodowym.
  • Polecam wcześniej zgrillować bułkę.

Smacznego!