poniedziałek, 19 października 2015

Pieczeń w towarzystwie grzanek z gruszką

Przy okazji ostatnich zakupów dostrzegłam niepokojące zjawisko - ozdoby świąteczne w październiku (nie, nie znicze, bożonarodzeniowe!)... Ta zimowa aura przypomniała mi smak z dzieciństwa. Jak święta to musi być pieczeń.Jak pieczeń to karkówka.

Składniki:
  • 1 kg karkówki bez kości
  • bagietka
  • 2 gruszki
  • garść siekanych orzechów
  • miód
  • łyżka mąki
marynata:
  • łyżka sosu worecester
  • 2 łyżki sosu Tabasco Chipotle&Cola  (lub ostry keczup + 2 łyżki coli)
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
  • Karkówkę umyj, osusz i oczyść z żyłek.
  • Papryczkę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Natrzyj nią mięso, zwiąż sznurkiem i odstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny (najlepiej na noc).Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Gotowe mięso wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i piecz około 1,5 godziny - miękkość mięsa sprawdź nożem.  Co pół godziny obróć karkówkę na drugą stronę. 
  • Bagietkę pokrój na małe kanapki, na każdą połóż plaster gruszki. Polej łyżeczką miodu, posyp orzechami i zapiekaj do kruchości. W międzyczasie przygotuj sos do karkówki. Tłuszcz z mięsa przelej do rondelka, podgotuj z rozrobioną wcześniej w wodzie łyżką mąki, mieszaj do zgęstnienia. W razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę.

Smacznego!

1 komentarz: