Składniki:
masa:
- 1kg zmielonego sera twarogowego
- ok 400 g jeżyn
- 2,5 łyżki żelatyny
- szklanka cukru pudru + 1/3 szklanki
- łyżka soku z cytryny
- 180 g jogurtu naturalnego
biszkopt:
- 1 jajko
- łyżka kakao
- 30 g mąki
- 30 g cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180st C. Ubij jajko na piankę, cały czas ubijając dodaj cukier. Dodaj kakao, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Małą (ok 24 cm) tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Piecz ok 20 minut (do suchego patyczka)
- Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia. W międzyczasie przygotuj masę serową. Zmiksuj ser z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny.
- Podziel masę na 2 części. Do jednej dodaj jeżyny i 1/3 szklanki cukru . Zmiksuj
- Do drugiej masy wlej połowę rozpuszczonej żelatyny, zmiksuj dokładnie. Wylej masę na przestudzony biszkopt i włóż do lodówki na ok pół godziny
- Po upływie tego czasu wlej drugą połowę żelatyny do masy jeżynowej. Zmiksuj i wyłóż na masę serową.
- Gotowe ciasto zostaw na kilka godzin (najlepiej noc) w lodówce.
Smacznego! :)
Lekkie, aromatyczne i wygląd cieszy oko! Super przepis, zapisuję w notesiku :)
OdpowiedzUsuń