środa, 21 stycznia 2015

Pikantna zupa tajska z kurczakiem

Zabieganie, pośpiech. brak czasu na wszystko. W głowie chęć wyjazdu, najlepiej jak najdalej w jakieś egzotyczne miejsce. Gdy nie ma takiej możliwości, przenoszę się w kulinarną podróż. Tym razem - Tajlandia ;).. ostro, wyraziście, zabawa w rozpoznawanie smaków. Szybka i pożywna zupa tajska z kurczakiem.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 litr gorącej wody
  • pół papryczki chilli
  • makaron ryżowy (ok 100g)
  • duża pierś kurczaka
  • 2-3  łyżki czerwonej pasty curry (w zależności jaką ostrość chcemy uzyskać)
  • trawa cytrynowa
  • mały imbir (ok 2x2cm)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • mała cebula dymka
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Przygotowanie:

  • Marchewkę, cebulę  pokrój w cienkie paseczki. Duś w garnku na niewielkiej ilości oliwy (mają być al dente)
  • Makaron zalej gorącą wodą, odstaw do wymoczenia.
  • Kurczaka pokrój w niewielkie kawałki, imbir zetrzyj na dużych oczkach, dymkę drobno posiekaj. Smaż wszystko razem do całkowitego zbielenia mięsa (można opcjonalnie doprawić solą i pieprzem)
  • Przełóż pierś do garnka, zalej bulionem, dodaj mleko kokosowe, cebulę z marchewką, sos sojowy, curry
  • Posiekaj drobno łodygę trawy cytrynowej, chilli - dodaj do zupy. Zagotuj i pozostaw na ogniu jeszcze przez chwilę.
  • Podawaj z gotowym makaronem. 

4 komentarze:

  1. Wygląda cudownie, aż chce się spróbować,
    nigdy nie robiłam :) ale zostałam zachęcona bo uwielbiam ostre potrawy:)

    pozdrawiam i zapraszam: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zapach imbiru i trawy cytrynowej obłędny ;)
      jeśli nie przesadzi się z ostrością można wyczuć każdy element zupy

      Usuń
  2. Och jak do mnie przemawia ta zupa, to na pewno moje smaki.

    OdpowiedzUsuń