Składniki:
- litr bulionu warzywnego*
- 1 duży kalafior
- 2 ziemniaki
- ząbek czosnku
- pieprz,sól
- na grzanki : 2 kromki chleba, odrobina oliwy
* bulion robimy tak jak rosół, tyle, że bez mięska
Przygotowanie:
- Pokrój czosnek drobno i podsmaż na patelni - uważaj, żeby nie przesmażyć, bo wtedy zamiast uwolnić aromat, czosnek będzie gorzki.
- Ugotuj bulion, umyj warzywa i pokrój na mniejsze części (kalafior na małe różyczki, ziemniaki w kostkę). Wrzuć do gotującego się bulionu razem z czosnkiem. Gotuj do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa będą miękkie, rozgnieć je blenderem do uzyskania kremowej konsystencji zupy. Dopraw wedle uznania.
- Chleb pokrój w małą kosteczkę, jeśli jest świeży podsusz go na suchej patelni, jeśli czerstwy (a taki najlepiej dać) wrzuć na patelnię z odrobiną(!) oliwy. Podsmaż z obu stron do uzyskania ładnego złotego koloru.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz