wtorek, 24 września 2013

Murzyn tradycyjny

Niby zawsze wychodzi, mi nie bardzo wyszedł (ale to teraz, kiedyś robiłam i był czadowy :) ). Najważniejsze to uważać na temperaturę masy czekoladowej i mieć w miarę dużą keksówkę (przy małej ciasto idzie wyżej i pęka, a może nawet doprowadzić do zakalca - a tego nie chcemy) lub ewentualnie umiejętnie operować temperaturą pieczenia.

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 1,5 szklanki cukru (ja dałam mniej, bo wychodzi baaardzo słodkie)
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąkki
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3-4 łyżki kakao
  • 4-5 łyżek mleka
Przygotoowanie:

  • Margarynę rozpusć w rondelku, dodaj cukier - mieszaj do rozpuszczenia, dodaj mleko i kakao - wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia
  • Ubij białko, dodaj do niego po kolei żółtka, następnie stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj ok. 3/4 (może mniej) wystudzonej masy czekoladowej (ale nie musi być zimna, byleby nie gorąca) - reszta może posłużyć na polewę.
  • Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki, wstaw na ok 40/50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (jeśli ciasto zbyt szybko będzie rosło, radzę zmniejszyć temp. o ok 10 stopni i wydłużyć czas pieczenia).
Smaczengo - oby się udało :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz