sobota, 31 sierpnia 2013

Domowa bagietka z masełkiem czosnkowym

Wraz z nowym mieszkaniem weszłam w posiadanie cudownego piekarnika, który wreszcie piecze jak trzeba no i nie boję się, że wylecę z nim w powietrze :D. Poniżej mój pierwszy wypiek - domowa bagietka. Wiadomo, łatwiej iść do piekarni i kupić, ale swoja to swoja i cieplutka prosto z pieca. Przepis zaczerpnięty ze strony kotlet.tv

Składniki:

na bagietki:

  • 390 g mąki pszennej (szklanka ma 170g)
  • 150 ml gorącej wody
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
masełko czosnkowe:
  • pół kostki masła (w temp. pokojowej, nie z lodówki)
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, sól

Przygotowanie:

  • Przygotuj rozczyn drożdżowy. Rozkruszone drożdże zasyp cukrem, dodaj ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wszystko wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw pod przykryciem na 15 minut.
  • Do drożdży dodaj mąkę, wodę, sól. Wszystko wymieszaj i dokładnie wygnieć. Gotowe ciasto zostaw do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
  • W międzyczasie przygotuj masełko czosnkowe - czosnek przepuść przez praskę, bądź zetrzyj na małych oczkach na tarce. Dodaj do niego "pokruszone" masło, przypraw.  Wszystko dokładnie wymieszaj (ja wymieszałam blenderem).
  • Nagrzej piekarnik na 220 stopni 
  • Gotowe ciasto jeszcze raz ugnieć i podziel na 2 części. Uformuj z nich 2 bagietki (wyjdą 2 mniejsze, takie ok. 30 cm, może mniejsze). Zostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia Ponakrajaj uformowane bagietki w poprzek. Wstaw do nagrzanego piekarnika (ja piekłam na dużej blasze na papierze do pieczenia) i piecz przez ok 30 minut - do zarumienienia i chrupkości. 5 minut przed końcem wyjmij, ponakrajaj głębiej i wypełnij przygotowanym masełkiem. Wsadź ponownie do piekarnika.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Woow, ale piekniego bloga tu masz! wlasnie tego mi brakowalo, pyszne ale proste i tanie jedzenie studenckie.
    Przy samym ogladaniu zdjec slinka cieknie :) Dzieki ci, na pewno dam sie zainspirowac twoimi przepisami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za uznanie :) i zapraszam do śledzenia przyszłych przepisów.

      Usuń
  2. a czy zamiast drożdży świeżych można dać w proszku?? jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam nigdy na suchych, ale myślę, że można
      na moje oko ok 6g (jakieś 1,5 łyżeczki) - ale nie dam sobie głowy uciąć

      Usuń