Składniki:
na bagietki:
- 390 g mąki pszennej (szklanka ma 170g)
- 150 ml gorącej wody
- 50 ml ciepłego mleka
- 10 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
masełko czosnkowe:
- pół kostki masła (w temp. pokojowej, nie z lodówki)
- 4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, sól
Przygotowanie:
- Przygotuj rozczyn drożdżowy. Rozkruszone drożdże zasyp cukrem, dodaj ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wszystko wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw pod przykryciem na 15 minut.
- Do drożdży dodaj mąkę, wodę, sól. Wszystko wymieszaj i dokładnie wygnieć. Gotowe ciasto zostaw do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
- W międzyczasie przygotuj masełko czosnkowe - czosnek przepuść przez praskę, bądź zetrzyj na małych oczkach na tarce. Dodaj do niego "pokruszone" masło, przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj (ja wymieszałam blenderem).
- Nagrzej piekarnik na 220 stopni
- Gotowe ciasto jeszcze raz ugnieć i podziel na 2 części. Uformuj z nich 2 bagietki (wyjdą 2 mniejsze, takie ok. 30 cm, może mniejsze). Zostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia Ponakrajaj uformowane bagietki w poprzek. Wstaw do nagrzanego piekarnika (ja piekłam na dużej blasze na papierze do pieczenia) i piecz przez ok 30 minut - do zarumienienia i chrupkości. 5 minut przed końcem wyjmij, ponakrajaj głębiej i wypełnij przygotowanym masełkiem. Wsadź ponownie do piekarnika.
Smacznego!
Woow, ale piekniego bloga tu masz! wlasnie tego mi brakowalo, pyszne ale proste i tanie jedzenie studenckie.
OdpowiedzUsuńPrzy samym ogladaniu zdjec slinka cieknie :) Dzieki ci, na pewno dam sie zainspirowac twoimi przepisami!
Dziękuję bardzo za uznanie :) i zapraszam do śledzenia przyszłych przepisów.
Usuńa czy zamiast drożdży świeżych można dać w proszku?? jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńnie robiłam nigdy na suchych, ale myślę, że można
Usuńna moje oko ok 6g (jakieś 1,5 łyżeczki) - ale nie dam sobie głowy uciąć