Składniki (na ok 5 kebabów):
- 2 piersi z kurczaka
- 1/3 główki kapusty czerwonej (takiej bardziej surówkowej)
- 1/3 główki kapusty białej/pekińskiej
- 2 pomidory
- 3-4 ogórki kiszone
- 5-6 tortilli pszennych
- po łyżce: przyprawy do gyrosa,przyprawy do kurczaka, papryki ostrej, czosnku w proszku
sosy:
czosnkowy : 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżki majonezu, ok 90g jogurtu naturalnego
ostry: łyżka majonezu, 3 łyżki dobrej jakości keczupu, pół świeżej papryczki chilli/pepperoni
Przygotowanie:
- Mięso umyj i pokrój w kostkę, przypraw i wymieszaj. Odstaw na ok pół godziny do lodówki.
- Przygotuj w małych miseczkach sosy - pokrój bardzo drobno czosnek lub przepuść przez praskę i wymieszaj z majonezem i jogurtem. Ostry- chilli umyj i pokrój bardzo drobno (bez pestek - są cholernie ostre), wymieszaj z majonezem i keczupem. Odstaw sosy do przegryzienia na 15-20 minut do lodówki.
- Umyj i posiekaj drobno obie kapusty. Ogórki pokrój na małą kosteczkę - wymieszaj z kapustą. Opcjonalnie możesz dodać trochę soli.
- Pomidory pokrój w plasterki.
- Mięso smaż na rozgrzanej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru.
- Umyj patelnię, osusz. Nagrzej. Tortille "podpiecz" na suchej patelni na małym ogniu aż będą wystarczająco ciepłe.
- Nakładaj na środek placków kolejno kapustę, pomidory, mięso i polej sosami. Zawiń tortillę w rulon. Aby wygodniej się jadło, możesz zawinąć kebaba w folię aluminiową lub papier do pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz