wtorek, 25 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Smak dzieciństwa? Babciny placek drożdżowy z kruszooooooooonką! Co prawda chyba nigdy nie zrobię tak dobrego drożdżowca, ale przynajmniej jestem z siebie dumna, że nie wyszedł zakalec ;P. Truskawki patrzą na mnie zewsząd, to kupuję je ciągle-  ale ile można jeść je ze śmietaną. Czas na ciacho. Przepis wzięłam z jakiejś gazetki, z mojego zbioru ciekawych przepisów.



Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • 50 g drożdży
  • szklanka ciepłego mleka (ciepłe, nie gorące!)
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1/4 roztopionej kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru (ja zapomniałam i też dobre!)
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 2 jajka i 2 żółtka
na kruszonkę:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
Przygotowanie:

  • Przygotuj drożdżowy rozczyn - drożdże pokrusz, dodaj 1/2 szklanki ciepłego mleka,  2 łyżki cukru i łyżkę mąki - odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Truskawki umyj, przekrój na pół i odstaw (żeby woda odsiąkła) 
  • Do mniejszej miseczki wsyp składniki na kruszonkę, wyrób by się połączyły, ale pozostały sypkie (nie ugniataj - tylko "przesiewaj" przez palce)

  • Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp cukier waniliowy, resztę mleka, cukier puder, dodaj jajka, żółtka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
  • Wyrób ciasto, gdy zacznie odklejać się od dłoni (nie żeby tam jakieś jednolite było, bo nie będzie raczej) wlej roztopione masło i połącz, by ciasto wchłonęło masło. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Przełóż ciasto do formy (wysmarowanej i posypanej bułką tartą albo wyłożonej papierem do pieczenia), ułóż na nim truskawki i posyp kruszonką (dobra wiadomość dla miłośników - kruszonki na pewno zostanie!) 
  • Piecz 40- 45 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C.



1 komentarz:

  1. W sezonie na truskawki robię bardzo często, pyszne :D

    OdpowiedzUsuń