Aż znalazłam. Jajko w koszulce (którego jestem psychofanką!) na pierzynce z jogurtu!
Pinterestowe piękne obrazki wzbudziły we mnie ogromną chęć przyrządzenia tego nietuzinkowego połączenia. Ale właśnie, to połączenie. Zimny jogurt, nabiał i ciepłe jajo. Byłam sceptyczna, smakowo rzecz jasna, bo wygląd to obłęd.
I zupełnie niepotrzebnie, to jest jakiś sztos! ODKRYCIE ROKU! Polsko! Szykuj się, bo coś czuję, że CILBIR zawojuje wszystkie szanujące się śniadaniownie.
Pokusiłam się o kilka dodatków, które na maksa wydobyły z tego dania to, co najlepsze.
Składniki (na 1 porcję):
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- mały ząbek czosnku*
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- łyżeczka ostrej papryki
- 1 figa
- 1/4 papryki
- garść roszponki/ rukoli
- kilka czarnych oliwek
- szczypta kuminu
- oliwa z oliwek
- 1 świeże jajo
- 1 litr wody
- 2 łyżki octu
Chlebek pszenny:
- szklanka mąki
- 15 g miękkiego masła
- sól
- 100 ml wrzątku
* jeśli nie lubisz mocnego aromatu świeżego czosnku, użyj łyżeczki czosnku niedźwiedziego.
Przygotowanie:
- Przygotuj chlebek - wymieszaj wszystkie składniki, zagnieć w kulę i odstaw na ok 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie nagrzej mocno dużą patelnię. Ciasto rozwałkuj cienko na podsypanej mąką stolnicy (lub najlepiej silikonowej macie) i przełóż na patelnię. Smaż z obu stron po ok 30-45 sekund.
- Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj sól, pieprz, kumin. Przełóż do docelowego naczynia.
- Przygotuj oliwy: 2 łyżki oliwy dokładnie wymieszaj z ostrą papryką. Odstaw do "przegryzienia". Pietruszkowa - kilka łyżek oliwy rozgrzej w rondlu, dodaj pietruszkę, wymieszaj. Zblenduj na gładko i przecedź do uzyskania jednolitej konsystencji (lub nie ;) ). Polej nimi fantazyjnie jogurt.
- Zagotuj wodę w garnku, dodaj ocet, zdejmij z palnika. W międzyczasie rozbij jajko na talerzyk, a gdy woda się ugotuje - przełóż je ostrożnie do garnka. Trzymaj je tak przez ok 3 minuty. Po tym czasie wyciągnij łyżką cedzakową. Odsącz na papierze i wyłóż na jogurt.
- Paprykę pokrój w paski i podsmaż lub zgrilluj na patelni. Figę pokrój w ćwiartki, a oliwki w krążki. Wyłóż wraz z resztą dodatków na jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz, możesz również skropić danie limonką
Żółtko po przekrojeniu powinno być płynne, sekretem dobrze ugotowanego jajka w koszulce jest jego świeżość. Im świeższe, tym lepsze. Jeśli jednak masz tylko bardziej wodniste jajka - zanim wbijesz je na talerzyk przelej nadmiar wody z białka przez drobne sito.
Dla głodomorów polecam ugotować 2 jajka, nie jedno. W tym przypadku drugie jajko wbij do wody chwilę po lekkim ścięciu pierwszego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz