wtorek, 20 sierpnia 2019

Cilbir - jajko po turecku

Wyzwaniem kulinarnym o dziwo nie są dla mnie dania główne. Największą zagwozdkę miewam przy... śniadaniach. No bo ciągle tylko te omlety, jajecznice, tosty na tysiąc sposobów. Ciągle to samo. Zero zaskoczenia. Zero "tego czegoś"!
Aż znalazłam. Jajko w koszulce (którego jestem psychofanką!) na pierzynce z jogurtu!
Pinterestowe piękne obrazki wzbudziły we mnie ogromną chęć przyrządzenia tego nietuzinkowego połączenia. Ale właśnie, to połączenie. Zimny jogurt, nabiał i ciepłe jajo. Byłam sceptyczna, smakowo rzecz jasna, bo wygląd to obłęd.
I zupełnie niepotrzebnie, to jest jakiś sztos! ODKRYCIE ROKU! Polsko! Szykuj się, bo coś czuję, że CILBIR zawojuje wszystkie szanujące się śniadaniownie.
Pokusiłam się o kilka dodatków, które na maksa wydobyły z tego dania to, co najlepsze.

Składniki (na 1 porcję):

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • mały ząbek czosnku*
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1 figa
  • 1/4 papryki 
  • garść roszponki/ rukoli
  • kilka czarnych oliwek
  • szczypta kuminu
  • oliwa z oliwek
  • 1 świeże jajo
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki octu
Chlebek pszenny:

  • szklanka mąki 
  • 15 g miękkiego masła
  • sól
  • 100 ml wrzątku
* jeśli nie lubisz mocnego aromatu świeżego czosnku, użyj łyżeczki czosnku niedźwiedziego.

Przygotowanie:
  • Przygotuj chlebek - wymieszaj wszystkie składniki, zagnieć w kulę i odstaw na ok 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie nagrzej mocno dużą patelnię. Ciasto rozwałkuj cienko na podsypanej mąką stolnicy (lub najlepiej silikonowej macie) i przełóż na patelnię. Smaż z obu stron po ok 30-45 sekund.
  • Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj sól, pieprz, kumin. Przełóż do docelowego naczynia. 
  • Przygotuj oliwy: 2 łyżki oliwy dokładnie wymieszaj z ostrą papryką. Odstaw do "przegryzienia". Pietruszkowa - kilka łyżek oliwy rozgrzej w rondlu, dodaj pietruszkę, wymieszaj. Zblenduj na gładko i przecedź do uzyskania jednolitej konsystencji (lub nie ;) ). Polej nimi fantazyjnie jogurt. 
  • Zagotuj wodę w garnku, dodaj ocet, zdejmij z palnika. W międzyczasie rozbij jajko na talerzyk, a gdy woda się ugotuje - przełóż je ostrożnie do garnka. Trzymaj je tak przez ok 3 minuty. Po tym czasie wyciągnij łyżką cedzakową. Odsącz na papierze i wyłóż na jogurt.
  • Paprykę pokrój w paski i podsmaż lub zgrilluj na patelni. Figę pokrój w ćwiartki, a oliwki w krążki. Wyłóż wraz z resztą dodatków na jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz, możesz również skropić danie limonką
Żółtko po przekrojeniu powinno być płynne, sekretem dobrze ugotowanego jajka w koszulce jest jego świeżość. Im świeższe, tym lepsze. Jeśli jednak masz tylko bardziej wodniste jajka - zanim wbijesz je na talerzyk przelej nadmiar wody z białka przez drobne sito.
Dla głodomorów polecam ugotować 2 jajka, nie jedno. W tym przypadku drugie jajko wbij do wody chwilę po lekkim ścięciu pierwszego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz