środa, 1 listopada 2017

Kurczak w pomarańczowej marynacie z chili i imbirem

Eksperymentowanie to chyba jeden z głównych elementów, które uwielbiam w kuchni. Łączenie smaków, poszukiwanie ciekawej formy podania, dobieranie składników  wywołuje u mnie uśmiech i impuls do działania.
Dzisiejszy efekt eksperymentu to kurczak w wersji azjatyckiej w towarzystwie słodyczy pomarańczy, ostrości chili i świeżości imbiru.

Składniki:

  • duża pierś z kurczaka
  • pół papryki czerwonej
  • 1/4 ugotowanego małego brokułu
  • ugotowany ryż 
  • łyżka mąki
marynata:
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • łyżka startego imbiru
  • ząbek przeciśniętego czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chili 
  • 2 łyżki syropu klonowego/miodu
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki sezamu

Przygotowanie:

  • Kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj do kurczaka, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.
  • Rozgrzej patelnię, podsmaż zamarynowanego kurczaka razem z pokrojoną w paski papryką. Kiedy będzie już prawie zrobiony, wlej marynatę i podsmaż jeszcze chwilę. Mąkę wymieszaj z odrobiną ciepłej wody, aby uniknąć grudek. Dodaj do kurczaka i wymieszaj energicznie. Sos powinien zgęstnieć i być jednolity.  Na koniec dodaj małe różyczki brokułu. 
  • Podawaj z ryżem lub kaszą. Ciesz się pomarańczowo-imbirowym smakiem z nutką ostrości.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz