piątek, 3 listopada 2017

Jesienna tarta ze śliwkami

Czy miałeś/aś kiedykolwiek tak, że od rana dręczyła Cię myśl o zjedzeniu czegoś słodkiego?
Tak, pytanie retoryczne. :)
Dość często bierze mnie na słodkości, jednak najlepiej domowe i w połączeniu z owocami.
Wczorajszy dzień podyktowany był tylko jednemu - TARCIE ZE ŚLIWKAMI! Prosta, szybka, a ile daje radości dla spragnionego słodyczy brzuszka.



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 160-180 g zimnego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • 1 żółtko
  • ok. 800g śliwek i 4 łyżki cukru






Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki przełóż do miski i wyrób ręcznie lub za pomocą robota do całkowitego połączenia. Uformuj kulkę, owiń ciasto w folię i schładzaj minimum godzinę w lodówce.
  • Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w ósemki lub więcej części. Przełóż do miski i wymieszaj z 3-4 łyżkami cukru
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Wyłóż nią rozwałkowane, schłodzone ciasto (jeśli ciasto się rwie, możesz dokładnie wylepić po kawałku). Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia - mocno podociskaj do ciasta). Podpiecz 10 minut, zdejmij papier i piecz jeszcze ok 3 minuty. 
  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłóż śliwki "na zakładkę" i wstaw do piekarnika na jeszcze ok 30 minut.
  • Po przestygnięciu posyp cukrem pudrem.


3 komentarze: