sobota, 14 października 2017

Chana masala - pomidorowe curry z ciecierzycą

Za oknem coraz bardziej szaro. Z perspektywy pierwszego piętra widzę głowy schowane pod parasolami. W takie dni najchętniej zaszyłabym się pod ciepłym kocem z miseczką czegoś rozgrzewającego, co przeniesie mnie myślami do ciepłych krajów. W takie dni sięgam po konkretne wyraziste przyprawy i smaki. W takie dni najczęściej pada na Indie. A w tym dniu padło na chana masalę. Aromatyczne warzywne curry z mieszanką obłędnie pachnących przypraw Azji.


Składniki:
  • ok 300 g ciecierzycy z puszki
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/4 lub mniej łyżeczki asafoetydy (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kolendry mielonej
  • 1,5 cm startego imbiru
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki garam masali
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • pieprz cayenne
  • duża szczypta soli
  • 150 ml wody
  • świeża kolendra
Przygotowanie:

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, Czosnek posiekaj. Na rozgrzanym oleju podsmaż ziarenka gorczycy, kiedy zaczną strzelać dodaj asafoetydę, kurkumę. Wymieszaj i dodaj cebulę z czosnkiem. Zeszklij, dodaj resztę przypraw, pastę curry, imbir, pomidory, wymieszaj. Podgotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Posól.
  • Po paru minutach dodaj ciecierzycę i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze ok 10 minut lub do odpowiedniej miękkości ciecierzycy. Posyp świeżą kolendrą.
  • Curry można podawać z ryżem, kaszą bądź indyjskimi chlebkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz