Składniki:
ciasto (forma o śr. 28 cm):
- 250 g mąki
- 140 g masła
- 1 żółtko
- 5 g soli
- 50 ml lodowatej wody
nadzienie:
- 2-3 twardsze gruszki
- 180 g sera brie/camembert
- 200 g śmietany
- 1 jajko
- garść szpinaku
- garść orzecha włoskiego
- łyżka miodu / golden syropu
- łyżeczka tymianku, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto na tartę - wszystkie składniki umieść w misce i wyrób do uzyskania jednolitej konsystencji (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota). Uformuj kulkę i schowaj do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim nasmarowaną tłuszczem formę. Przyciśnij ciasto do boków, ponakłuwaj widelcem i wsadź do lodówki jeszcze na 15 minut.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Schłodzone ciasto przykryj papierem do pieczenia, wysyp coś, co obciąży ciasto (groch, fasola itp.) i piecz tak przez 15 minut. Następnie wyciągnij obciążenie i podpiecz jeszcze 10 minut w 180 stopniach.
- Gruszki pokrój w plastry, ser pokrój na cienkie paseczki. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, tymiankiem, dopraw solą i pieprzem. Szpinak porwij na mniejsze części.
- Na podpieczony spód wylej równomiernie śmietanę, wyłóż ser a na wierzchu poukładaj gruszki, co jakiś czas przekładając je plastrem sera. Wierzch posyp orzechami, polej miodem. Wstaw na około 20-25 minut do piekarnika (do rozpuszczenia sera i ścięcia masy jajecznej).
- Na gotową tartę wyłóż świeży szpinak.
Ja również uwielbiam to połączenie! Pycha :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
A śmietana dokładnie jaka?
OdpowiedzUsuńKwaśna, u mnie 18tka.
UsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń