piątek, 14 lipca 2017

Sałatka z pieczonego buraka i kaszy pęczak

Ostatnio jestem cały czas w biegu - praca jedna, niebawem druga, treningi, chwile dla znajomych - ciężko znaleźć czas na szaleństwa w kuchni. Postanowiłam przetestować szybkie potrawy albo chociaż takie, przy których nie muszę się za dużo napracować. Jakie jest na to rozwiązanie? A no mój największy przyjaciel piekarnik.
Tym razem wpadły do niego warzywa, które świetnie spisują się jako przekąski lub dodatki do większych dań.




Składniki:
  • 1 mały burak
  • 1 mała pietruszka
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • pół małej marchwi
  • 100 g dowolnej kaszy (u mnie pęczak)
  • ok 30 g sera feta
  • garść orzechów
  • łyżka słonecznika łuskanego
  • łyżka musztardy
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • garść sałaty (np. rukola)
  • zioła prowansalskie
Przygotowanie:

  • Dokładnie umyj buraki owiń w folię i piecz przez ok godzinę w 190 stopniach (Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Można upiec więcej i przechowywać w pojemniku w lodówce). Gotowego wystudzonego buraka obierz ze skórki i pokrój w słupki. 
  • Pietruszkę pokrój w słupki, wysmaruj oliwą, przypraw solą i ziołami prowansalskimi. Piecz przez około pół godziny razem z burakami.
  • Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do ostygnięcia,
  • Fetę pokrój w małą kostkę, orzechy drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce.
  • Przygotuj sos musztardowo miodowy - dokładnie wymieszaj miód z musztardą i sokiem z cytryny do połączenia składników.
  • Podpraż słonecznik lub jeśli chcesz by był skarmelizowany - na patelni rozpuść 2 łyżki masła z 2 łyżkami cukru, dodaj słonecznik i praż na małym ogniu cały czas mieszając.
  • Wymieszaj kaszę z rukolą dodaj sos musztardowo- miodowy, wymieszaj. Wyłóż resztę składników, posyp orzechami i słonecznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz