Tym razem wpadły do niego warzywa, które świetnie spisują się jako przekąski lub dodatki do większych dań.
Składniki:
- 1 mały burak
- 1 mała pietruszka
- łyżka posiekanego szczypiorku
- pół małej marchwi
- 100 g dowolnej kaszy (u mnie pęczak)
- ok 30 g sera feta
- garść orzechów
- łyżka słonecznika łuskanego
- łyżka musztardy
- łyżka miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- garść sałaty (np. rukola)
- zioła prowansalskie
- Dokładnie umyj buraki owiń w folię i piecz przez ok godzinę w 190 stopniach (Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Można upiec więcej i przechowywać w pojemniku w lodówce). Gotowego wystudzonego buraka obierz ze skórki i pokrój w słupki.
- Pietruszkę pokrój w słupki, wysmaruj oliwą, przypraw solą i ziołami prowansalskimi. Piecz przez około pół godziny razem z burakami.
- Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do ostygnięcia,
- Fetę pokrój w małą kostkę, orzechy drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce.
- Przygotuj sos musztardowo miodowy - dokładnie wymieszaj miód z musztardą i sokiem z cytryny do połączenia składników.
- Podpraż słonecznik lub jeśli chcesz by był skarmelizowany - na patelni rozpuść 2 łyżki masła z 2 łyżkami cukru, dodaj słonecznik i praż na małym ogniu cały czas mieszając.
- Wymieszaj kaszę z rukolą dodaj sos musztardowo- miodowy, wymieszaj. Wyłóż resztę składników, posyp orzechami i słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz