Targi z warzywami i owocami działają na mnie jak na większości kobiet wymarzone buty na wyprzedaży. Tak pięknie pachnie, tak kolorowo i tak smacznie!
W roli głównej - warzywna tarta z odrobiną oliwy z czosnkiem i świeżą posiekaną bazylią.
Składniki (na formę ok 28 cm):
ciasto:
- 250 g mąki
- 135 g zimnego masła
- 1 żółtko
- płaska mała łyżeczka soli
- 50 ml lodowatej wody
wypełnienie:
- 2 małe cukinie
- 4 średnie pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- papryka żółta
- garść startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- kilka listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- Przygotuj ciasto na tartę - wszystkie składniki umieść w misce i wyrób do uzyskania jednolitej konsystencji (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota). Uformuj kulkę i schowaj do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim nasmarowaną tłuszczem formę. Przyciśnij ciasto do boków, ponakłuwaj widelcem i wsadź do lodówki jeszcze na 15 minut.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Schłodzone ciasto przykryj papierem do pieczenia, wysyp coś, co obciąży ciasto (groch, fasola itp.) i piecz tak przez 20 minut. Następnie wyciągnij obciążenie i podpiecz jeszcze 10 minut w 180 stopniach.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie - pomidory pokrój w plastry, wyłóż na papier kuchenny do odsączenia, cukinię i mozzarellę pokrój w cieniutkie plastry, paprykę w paski.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, bazylię drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą, posól, popieprz.
- Podpieczoną tartę nasmaruj przyprawioną oliwą, posyp parmezanem, następnie od zewnętrznej strony układaj na przemian warzywa i mozarellę. Gotową tartę polej odrobiną oliwy, przypraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz około 35-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz