wtorek, 28 czerwca 2016

Zielone tajskie curry z kurczakiem

Raz na rok dostaję magiczną paczkę ze wspaniałościami z Azji. Pasty curry, przyprawy świata, mąki, makarony. Trochę dar dla powodzian. Ale jaki! Przez 2 lata zużyłam może 1/5 tych podarków, tak więc czas na dietę orientalną.

Składniki:
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 4 liście limonki
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • pół papryki
  • kolendra
Przygotowanie:
  • Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij, dodaj imbir, posiekaną drobno trawę cytrynową i pastę curry. Podsmaż mieszając ok 30 sekund. Dodaj mleko i bulion. Wszystko wymieszaj, dodaj sos rybny, cukier sok z limonki. Wymieszaj i podgotuj chwilę. 
  • Umyj i pokrój kurczaka na małe kawałki, paprykę w cienkie paski. Przełóż na patelnię, dodaj liście limonki. Wymieszaj i gotuj ok 10 minut. Mięso powinno być soczyste.



Smacznego!

1 komentarz: