piątek, 8 lipca 2016

Paella z kurczakiem i chorizo

Paella. Przypomina mi żar z nieba, szum oceanu, owoce morza, grillowaną rybę na teneryfskich klifach... Smak lata.  Smak ostatnich dni wakacji ;)

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • ok 100g dobrego chorizo
  • 250 g ryżu do paelli (okrągły lub arborio) 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 3 duże mocno dojrzałe pomidory
  • ok 3 szklanek bulionu drobiowego
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • garść pietruszki
  • 1 mała cytryna
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżeczka kolendry mielonej
  • sól
  • zielony groszek (1/3 puszki)
Przygotowanie:
  • Kurczaka umyj i pokrój w kostkę, chorizo w plastry, a paprykę w cienkie krótkie paski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Sparz pomidory i obierz ze skóry.
  • Rozgrzej głęboką, szeroką patelnię, przykryj dno oliwą. Podsmaż krótko kurczaka i chorizo. Dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj paprykę - smaż ok 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj, aż rozpadną się do konsystencji sosu. Dodaj wino, podgotuj do odparowania.  Przypraw.
  • Dalej wsyp ryż, wymieszaj dokładnie i podsmaż ok 2 minuty. Wlej bulion. Od tej pory już nie mieszaj, zmniejsz ogień i gotuj ok 15 minut. Po tym czasie gotuj  paellę pod przykryciem jeszcze ok 5 minut. Gotową posyp groszkiem, wyciśnij sok z cytryny. Udekoruj pietruszką i cytryną.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz