poniedziałek, 6 czerwca 2016

Mus czekoladowy z whiskey i mango

Poniedziałki bywają mało litościwe. Dla przedłużenia błogiego stanu weekendu proponuję czekoladę w towarzystwie whiskey i słodkiego orzeźwiającego mango.

Składniki (ok 3 kieliszki musu):

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki whiskey
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki zaparzonej mocnej kawy 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 duże jajka
  • 100 ml śmietanki 30/36%
  • 1 mango 

Przygotowanie:
  • Czekoladę i masło rozpuść na parze, dodaj kawę i whiskey - wymieszaj. Ostudź. W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka z 2 łyżkami cukru - rozgrzej na parze (tylko do momentu rozpuszczenia cukru). Połącz żółtka z czekoladą. W międzyczasie obierz i pokrój mango - zblenduj, przełóż do garnka i podgrzej do zagotowania - wystudź.
  • Ubij na sztywno białka, pod koniec dodaj 2 łyżki cukru. Ubitą pianę wymieszaj z czekoladą do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • Ubij śmietankę i wymieszaj z masą czekoladową. Gotowy mus wyłóż na pulpę mango. Wierzch można udekorować dodatkowo bitą śmietaną.
  • Schłodź w lodówce ok 2 h
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz