piątek, 18 marca 2016

Kurczak w curry z ciecierzycy

Wyczekujemy wiosny.. w poszukiwaniu słońca przeniosłam się kulinarnie w okolice ciepłej kolorowej Południowej Azji. Indyjskie smaki i aromaty to zdecydowanie coś, czego teraz potrzebuję. Jeśli Indie to tylko curry.

Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • szklanka ciepłej wody
  • przyprawy do kurczaka: pół łyżeczki garam masali, czerwonego curry, kolendry


Przygotowanie:

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmaż. Dodaj odsączoną ciecierzycę, pomidory, przyprawy - wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, dodaj wodę i gotuj około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy ciecierzyca będzie dostatecznie miękka, zblenduj curry do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  • W międzyczasie pokrój w kostki kurczaka, przypraw i podsmaż. Dodaj gotowe curry, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
Podawaj z ryżem bądź chlebkiem naan

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz