czwartek, 10 marca 2016

Grillowane polędwiczki z frytkami z cukinii i sosem salsa

Niedługo wiosna, a zaraz po niej sezon bikini! Tradycja musi być zachowana, budzę się z zimowego lenistwa i biorę za siebie. Wiosenne przebudzenie oznacza tylko jedno - dieta. Sam wyraz wywołuje u mnie niechęć.. ale kto powiedział, że zdrowe jedzenie musi być nudne? Pierwsza bitwa o smukłą sylwetkę wygrana - poniżej moja propozycja na zdrową kolację.

Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa
  • 1 cukinia
  • bułka tarta
  • 1 jajko 
  • pieprz, papryka czerwona
marynata:
  • łyżka oliwy,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka sosu worecester
  • 2 gałązki rozmarynu
salsa - przepis tutaj




Przygotowanie:
  • Polędwiczkę umyj, osusz, pokrój poprzecznie w 2 cm paski. Przełóż do miski, dodaj składniki z marynaty wymieszaj i odstaw na min 30 minut do lodówki
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni. Przygotuj frytki - cukinię umyj i pokrój w paski, wymieszaj widelcem jajko, zanurz w nim cukinię i obtocz w bułce tartej. Frytki wyłóż na blaszce skropionej oliwą i piecz przez ok 15-20 minut. W międzyczasie przygotuj salsę (można zrobić z połowy składników)
  • Polędwiczkę smaż na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron ok 2 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz