Składniki:
- 7 g suchych, bądź 25g świeżych drożdży
- 3,5 szklanki mąki
- łyżka cukru
- łyżka soli
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Przygotuj rozczyn - drożdże zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj wszystkie składniki razem z gotowym rozczynem. Wymieszaj i wyrób ciasto. Przełóż do czystego naczynia, przykryj ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- Piekarnik nastaw na 200 stopni z termoobiegiem. Blachę wysmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj. Chlebki ułóż na nagrzanej blaszce i piecz przez ok 6-8 minut do zarumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz