środa, 12 marca 2014

Risotto z kurczakiem i papryką

Poszukiwałam zdrowszych, ale niewykluczających smaku pomysłów na obiad. I wymyśliłam - risotto. Łatwe w przyrządzeniu, wymaga jedynie odrobinę więcej uwagi i mieszania - ale warto!
Najlepiej przygotowywać na bazie prawdziwego bulionu (może być również wcześniej zamrożony rosołek), ale jak ktoś zrobi z kostki rosołowej to nie popełni jakiejś wielkiej profanacji.


Składniki (na ok 3 porcje):

  • szklanka ryżu do risotto Arborio
  • ok 3 szklanki ciepłego bulionu
  • pół szklanki białego wina
  • 2 piersi kurczaka
  • pół małej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • opcjonalnie - 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
  • przygotuj wszystkie składniki - posiekaj drobno czosnek i cebulę (w kostkę); paprykę pokrój w drobną kostkę
  • umyj i pokrój w kostkę filety z kurczaka, przypraw solą, pieprzem, papryką - podsmaż i odstaw
  • w wyższym naczyniu (np wok, głęboka patelnia) rozpuść masło - zeszklij cebulę i czosnek; dodaj ryż - podsmaż przez chwilę (ok minuty), następnie wlewaj do ryżu po 1/2 szklanki bulionu- stopniowo, gdy ryż wchłonie płyn - wlej kolejną 1/2 szklankę bulionu, pod koniec dodaj wina. W międzyczasie dodaj kurkumę. Mieszaj często, gotuj raczej na średnim lub małym ogniu. Dodawaj płyny i gotuj do czasu, aż ryż będzie wystarczająco miękki (próbuj podczas gotowania ok 15-20 minut). W razie potrzeby dopraw. Pod koniec gotowania dodaj paprykę, kurczaka, śmietanę - wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
  • Podawać zaraz po przyrządzeniu
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz