Składniki:
- 250 g margaryny
- 1,5 szklanki cukru (ja dałam mniej, bo wychodzi baaardzo słodkie)
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąkki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki kakao
- 4-5 łyżek mleka
Przygotoowanie:
- Margarynę rozpusć w rondelku, dodaj cukier - mieszaj do rozpuszczenia, dodaj mleko i kakao - wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia
- Ubij białko, dodaj do niego po kolei żółtka, następnie stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj ok. 3/4 (może mniej) wystudzonej masy czekoladowej (ale nie musi być zimna, byleby nie gorąca) - reszta może posłużyć na polewę.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki, wstaw na ok 40/50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (jeśli ciasto zbyt szybko będzie rosło, radzę zmniejszyć temp. o ok 10 stopni i wydłużyć czas pieczenia).
Smaczengo - oby się udało :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz