wtorek, 25 czerwca 2019

Letni talerz - warzywa w maśle pietruszkowym z jajkiem w koszulce

Jak smakuje lato?
Smakuje gotowaną fasolką szparagową okraszoną masełkiem z bułką tartą.
Smakuje kalafiorem z polskich upraw.
Smakuje młodymi ziemniaczkami pieczonymi w mundurkach z odrobiną morskiej soli i tymianku.
A jeśli dorzuci się do tego lekkie jajko w koszulce... to już bardziej letnio chyba być nie może!

Maślaną zasmażkę zamieniłam na masełko z pietruszką, chili i solą. Tak smakuje szczęście.


Składniki (na ok 2 porcje)

  • 4 średnie młode ziemniaki
  • 10 dag żółtej fasolki szparagowej 
  • 2 jajka 
  • pół kalafiora
  • 75g miękkiego masła
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • sól, pieprz, tymianek suszony
  • szczypiorek 
  • 1 litr wody (do jajek)
  • 2 łyżki octu
  • oliwa

Przygotowanie:
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni. Ziemniaki umyj, pokrój w ćwiartkę. Podgotuj ok 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź, przełóż do miski. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20-30 minut (do miękkości ziemniaka i złocistej skórki)
  • Fasolkę umyj, odkrój końcówki. Gotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok 5-7 minut). 
  • Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Gotuj na al dente ok 8 minut. 
  • Posiekaj pietruszkę i chili. Wymieszaj z masłem, dopraw solą i pieprzem. Rozpuść na rozgrzanej patelni. Dodaj ugotowaną fasolkę i kalafior - wymieszaj i podsmaż 2-3 minuty. 
  • Przygotuj jajko: Jajko wbij do względnie płaskiej miseczki. W niewielkim rondlu ugotuj ok 1l wody z solą i octem. Wyłącz gaz, utwórz łyżką wir wodny i w sam środek wlej jajko. Trzymaj w wodzie ok 2 minuty. Wyciągnij jajko łyżką cedzakową.
  • Wszystkie składniki wyłóż na talerz, posyp szczypiorem i pietruszką.  Jajko dopraw pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz