W przepisie wykorzystałam produkty polskiej firmy Jamar - pomidorową passatę oraz białą fasolę Jaś.
Składniki:
- 100-150 g chorizo
- 1 cebula czerwona
- 5 ząbków czosnku
- 1 słupek selera naciowego
- puszka 400g fasoli białej
- 500ml dobrej passaty pomidorowej
- 2,5 szklanki bulionu drobiowego
- 2 pomidory
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki tartego parmezanu
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżeczka kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonego chili
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę w garnku. Cebulę posiekaj w kostkę, przeciśnij czosnek prze.z praskę - przełóż do garnka. Podsmaż chwilę, dodaj pokrojone w połówki plastry chorizo. Podsmaż około 2 minut, mieszając. Dodaj seler , gotuj ok 5 minut. Dodaj przecier, fasolę, bulion, parmezan oraz przyprawy. Zagotuj i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu ok 15-20 minut (do czasu, kiedy warzywa będą odpowiednio miękkie). W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w mniejsze kawałki. 5 minut przed końcem gotowania dodaj warzywa do zupy.
- Zupa najlepiej smakuje na drugi. Jej nazwa - ribollita, oznacza "ponownie ugotowana" :)
Wygląda i brzmi bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)