czwartek, 22 marca 2018

Zielone risotto z kurczakiem, szpinakiem, groszkiem

Dziś bez zbędnych opowieści. Pycha!
Zielone więc zdrowe. Z kurczaczkiem.

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 2,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 150 ml białego wina
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g szpinaku baby + pół szklanki gorącej wody
  • 100g mrożonego groszku
  • 300g piersi z kurczaka
  • skórka ze sparzonej cytryny
  • 50g tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalkich


Przygotowanie:
  • Kurczaka umyj, oczyść z żyłek i pokrój na mniejsze kawałki. Szalotki posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej głęboką patelnię lub garnek o szerokim dnie. Zeszklij cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj mięso. Przypraw. Podsmaż z każdej strony. Gotowego kurczaka przełóż na talerz (cebulę i czosnek zostaw na patelni).
  • Wysyp ryż a patelnię. Powinien być całkowicie natłuszczony, jeśli potrzeba to dodaj przed tym odrobinę więcej oliwy. Podsmaż, mieszając przez chwilę. Ryż powinien być prawie przezroczysty. Dodaj wino, duś przez kilkanaście sekund. Następnie wlewaj po ok 50 ml bulionu. Kolejną partię dodaj, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Stopniowe dodawanie płynu pozwoli na tworzenie się sosiku ze skrobi zawartej w ryżu. Próbuj w trakcie gotowania, jeśli ryż jest dostatecznie miękki, skończ dodawanie płynów.
  • W międzyczasie przygotuj puree ze szpinaku. Liście zalej gorącą wodą i zblenduj. Dodaj do risotto jako ostatnią partię płynu wraz z groszkiem i skórką z cytryny. Gdy ryż będzie miękki (ale nie rozgotowany!) wyłącz palnik, dodaj parmezan. Wymieszaj.
Smacznego!

wtorek, 13 marca 2018

Toskańska Ribollita

Lubię czasem wracać wspomnieniami do włoskich podróży. Soczyste pomidory, świetne wino i długie spacery nad zatoczkami malowniczego Cinque Terre na samą myśl wywołują uśmiech na twarzy. Takie wspomnienia wykorzystuję w kuchni, starając się przywołać na talerzu te smaki, zapachy i emocje. Trudno jednak o znalezienie równie dobrych składników w środku mroźnej zimy w Polsce. Gdy nie mam dostępu do świeżych warzyw sięgam po sprawdzone produkty w puszkach. Tym razem wspomnienie słonecznych Włoch przywołałam toskańską zupą pomidorową z fasolą, cukinią, parmezanem... Szczypty pikanterii dodało hiszpańskie chorizo i chili.
W przepisie wykorzystałam produkty polskiej firmy Jamar - pomidorową passatę oraz białą fasolę Jaś.

Składniki:

  • 100-150 g chorizo 
  • 1 cebula czerwona
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 słupek selera naciowego
  • puszka 400g fasoli białej
  • 500ml dobrej passaty pomidorowej
  • 2,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 pomidory
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
  • Rozgrzej oliwę w garnku. Cebulę posiekaj w kostkę, przeciśnij czosnek prze.z praskę - przełóż do garnka. Podsmaż chwilę, dodaj pokrojone w połówki plastry chorizo. Podsmaż około 2 minut, mieszając. Dodaj seler , gotuj ok 5 minut. Dodaj przecier, fasolę, bulion, parmezan oraz przyprawy. Zagotuj i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu ok 15-20 minut (do czasu, kiedy warzywa będą odpowiednio miękkie). W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w mniejsze kawałki. 5 minut przed końcem gotowania dodaj warzywa do zupy. 
  • Zupa najlepiej smakuje na drugi. Jej nazwa - ribollita, oznacza "ponownie ugotowana" :)