Chorowanie oznacza u mnie jedno - przeprowadzam się do kuchni.
Dziś krem z buraka!
- 3 duże buraki
- sok z 1 pomarańczy
- 1 litr bulionu
- 2 cm imbiru
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Buraki owiń srebrną folią i piecz około godziny w 180 stopniach. Gotowe obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój w kosteczkę, posiekaj drobno czosnek. Zeszklij na oliwie w głębszym rondlu. Dodaj pokrojony w plasterki imbir. Podsmaż, dodaj buraki, zalej 700 ml ciepłego bulionu, dodaj ocet, sok z pomarańczy, przyprawy i zblenduj do jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu i wymieszaj. Zagotuj.
- Podawaj z łyżeczką śmietany i pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz