Mogę jeść to codziennie!
Składniki:
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 1 dojrzałe mango
- 5 listków mięty
- pół małej papryczki chili
- 2 cm imbiru
- 4 łyżki octu ryżowego
marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- łyżeczka kolendry
- pół łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka sosu chili
- 4 łyżki mleka kokosowego
- łyżka suszonej bazylii
do podania: garść posiekanych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj i osusz. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i natrzyj nim polędwiczki. Odstaw na min. 30 minut do lodówki.
- W międzyczasie obierz mango, pokrój na małe kawałki, zblenduj razem z miętą, startym imbirem i drobno posiekanym chili. Przełóż do garnka, dodaj ocet i zagotuj. Gotuj jeszcze przez ok 3 minuty i odstaw do ostygnięcia.
- Zamarynowane polędwiczki nadziej na patyczki i grilluj z obu stron do zezłocenia. Podawaj posypane posiekanymi orzeszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz