Praca w gastronomii nauczyła mnie dwóch rzeczy - jak zrobić coś z niczego/wszystkiego i jak przygotować coś, co zdąży się zrobić i zjeść w ciągu 20 minutowej przerwy. Różnego rodzaju misy - makaronowe, ryżowe z ulubionymi dodatkami i świeżymi ziołami to dla mnie strzał w dychę!
Składniki:
mięso:
- 200 g polędwicy z indyka
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oliwy
- łyżka sezamu
- pieprz
- łyżeczka bazylii
- pół łyżeczki kurkumy
ryż:
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 40 g masła
- 2,5 szklanki wodu
- łyżeczka bazylii
- sól, pieprz
- garść groszku z puszki
- garść natki pietruszki
- 6 listków mięty
dodatki:
- pół mango
- pół mniejszego awokado
- 4 pieczarki
- 1/3 mniejszego ogórka
- sok z limonki
Przygotowanie:
- Ryż przesyp do garnka, zalej wodą, dodaj masło, bazylię, kurkumę, sól i pieprz. Zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok 10-15 minut (mieszaj od czasu do czasu i sprawdzaj twardość ryżu)
- Polędwicę pokrój w cienkie paski, wymieszaj z sosem sojowym, oliwą, sezamem, przypraw pieprzem i bazylią. Podsmaż z obu stron.
- Mango pokrój w kostkę podsmaż (najlepiej na patelni grillowej) przez chwilę, ściągnij. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko powinno być al dente, smażenie trwa chwilę.
- Awokado pokrój w paski, ogórka zetrzyj na tarce na długie paski - skrop sokiem z limonki, popieprz i posól.
- Gotowy ryż wymieszaj z posiekaną pietruszką i miętą, dodaj groszek i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż do miseczki, wyłóż kupkami resztę składników. Całość posyp sezamem oraz pietruszką (bądź kolendrą)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz